inicijativa za besplatno visoko obrazovanje - OS
i dalje smo tu :) i borimo se!
Blog
srijeda, prosinac 9, 2009

Na drugom jesenskom plenumu, održanom 08. prosinca, predložene su sljedeće točke dnevnog reda:


1. UVOD
       - određenje pravila sudjelovanja u raspravi; glasanje o suglasnosti svih sudionika sa plenumskim pravilima


2. MODEL BESPLATNOG OBRAZOVANJA
      1.2. Predstavljanje proljetošnjih zahtjeva (nacrt o prijedlogu zakona)
      2.2. Rasprava (predloženo između ostalog u vidu pitanja i odgovora među samim sudionicima u slučaju eventualnih nejasnoća, eventualna izmjena/dodatak ranije navedenim itd.)
      3.2. Glasovanje (ukoliko bude potrebno)


3. PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O SVEUČILIŠTIMA
      1.3. Predstavljanje prijedloga zakona
      2.3. Rasprava 

4. DJELOVANJE U JAVNOSTI
      1.4. Mini-akcije i slični prijedlozi
      2.4. Prijedlog konkretnog eventualnog djelovanja u skoroj budućnosti


5. RAZNO
      -  tehnikalije za idući plenum


ODLUKE PLENUMA:
Odlučeno je da se na plenumu više neće koristiti jedno od pravila koje je bilo praksa dosadašnjih plenuma. Radi se o pravilu da se jedan član plenuma, tijekom jedne rasprave, može javiti tri puta za riječ, s tim da je svako javljanje ograničeno na 90 sekundi.
S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi (dvoranu za održavanje plenuma dobiva na korištenje od 19.00 - 20.45 h) osječki plenum je vremenski ograničen.
Otvorili smo raspravu o drugoj točki dnevnog reda, dotakli smo se pitanja izvanrednih studenata, te gubitka studentskih prava, ali nismo imali priliku dovesti tu raspravu do kraja, niti smo se dotakli 3. i 4. točke dnevnog reda. Odlukom plenuma 2., 3., te 4. točka dnevnog reda bit će uvedene kao točke dnevnog reda na idućem plenumu. Izabran je moderator za idući plenum.


Idući plenum održat će se u ponedjeljak, 14. prosinca 2009. u 19 sati u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta (prostorija br. 60).


Prijedloge za dnevni red možete poslati na studenti.osijek[at] gmail.com.


Svi su pozvani!

osjeckistudenti @ 18:38 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, prosinac 5, 2009
Postojeći prijedlog Zakona o sveučilištima opasno ugrožava autonomiju sveučilišta otvaranjem mogućnosti da Vlada diktira raspoređivanje sveučilišnih financija Početkom prošlog tjedna, nakon studentskog preuzimanja kontrole nad fakultetima u četiri hrvatska grada, premijerka je izjavila kako će novi prijedlog zakona koji regulira financiranje visokoškolskog obrazovanja biti gotov ovaj tjedan.

Danas je petak, a prijedlog još nitko nije vidio.

Drugačiji scenarij nismo ni očekivali: ne treba nasjedati blefovima profesionalnih manipulatora. Njihova je jedina svrha privremeno otkloniti izravnu prijetnju kolektivne političke akcije u nadi da će se sama od sebe ugasiti. Dobro to znamo i mi i radnici i seljaci.

No studenti u svojoj akciji ustraju, iako se ne treba zavaravati da će novi prijedlog zakona, jednom kad predstavnici vlasti odluče da je oportuno objaviti ga, donijeti ikakve relevantne promjene: i premijerka Kosor i ministar Fuchs jasno su dali do znanja da ih se ne tiče volja 76% studenata (prema Gallupu) koji se slažu s prijedlogom da visokoškolsko obrazovanje treba biti potpuno javno financirano, kao ni interesi većine članova ovog društva kojoj bi takav model financiranja nesumnjivo koristio. I dalje se studentski zahtjev tretira kao nerazuman, a pokušava se to opravdati potpuno lažnim argumentom o postojanju "vječnih studenata", navodnih parazita na državnom proračunu, iako je sâm Bolonjski proces eliminirao tu fantomsku kategoriju.

Zajedno s tim, razni komentatori do tupila ponavljaju neinformiranu ocjenu o "pravednosti" Fuchsova prijedloga zakona, prema kojem će svi startati bez plaćanja te kasnije besplatno studirati ako budu među "uspješnima", a plaćati ako budu među "ostalima". Ta je ocjena također pogrešna. Kriterije "uspješnosti" nitko nikada nije točno definirao, otvarajući time prostor za manipulativno postavljanje letvice previsoko, kako bi što više studenata plaćalo. Fuchsovim modelom ne može se riješiti ni problem studenta koji, primjerice, ima 2 ECTS-boda manje od kriterija uspješnosti pa odustaje od studija jer ne može platiti školarinu, i onog koji ima 5 bodova manje, ali nastavlja studirati jer može platiti. U tom je slučaju, očito, socijalni status najvažniji kriterij za nastavak studija - Fuchsov model štetan je za socijalno najosjetljivije i ne čini ništa kako bi se zaustavila reprodukcija socijalne nejednakosti kroz sustav visokoškolskog obrazovanja.

Osim pitanja njegovog financiranja, o kojem se priča glasno, već je dugo aktualno i pitanje restrukturacije sveučilišta prema novom Zakonu o sveučilištima, o kojem se šapuće iza zatvorenih vrata. Već smo na to upozorili, ali ponavljat ćemo sve dok ne budemo sigurni da su nas čuli oni kojih se izravno tiče: postojeći prijedlog tog zakona opasno ugrožava autonomiju sveučilišta otvaranjem mogućnosti da Vlada diktira raspoređivanje sveučilišnih financija. Struktura sveučilišta njime će se korporatizirati, a dosad postojeći demokratski minimum smanjiti, ako ne i posve ukinuti.

Nije teško zaključiti da su takve promjene priprema terena za buduću privatizaciju i daljnju elitizaciju dostupnosti visokoškolskog obrazovanja. Te se promjene tiču svih, no odgovornost za njihovo zaustavljanje ipak trebaju preuzeti oni koji su najbliže njihovom izvoru. Šutnja profesora, fakultetskih vijeća i ostalih sveučilišnih instanci o destrukciji koja se pred njima događa na štetu čitavog društva možda dokazuje da je autonomija sveučilišta već i sada obična fraza, a njegova društvena uloga svedena na to da bude servis tržištu i tek ukras državi.

U raspravi o nacrtu novog zakona na Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta održanom 3.12. 2009. predloženo je da profesori istupe zajedno sa studentima u novom prosvjedu pred Ministarstvom te otvore zajedničku frontu u borbi protiv tog zakona. Prijedlog je naišao na mlaku indiferenciju i potiho propao. Ovakav okoštali konformizam nimalo nas ne iznenađuje.

No ozbiljno vas upozoravamo: ne pomoći gasiti požar u susjedovoj kući sebično je i kratkovidno. Ne gasiti ga u vlastitoj, potpuno je suludo.

osjeckistudenti @ 18:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 2, 2009

Na plenumu 1. prosinca 2009. godine pojavilo se pedesetak studenata. Kako je slab odaziv studenata za borbu za besplatno obrazovanje, odlučeno je kako se plenum neće zvati plenumom studenata FFOS-a i UFOS-a, nego osječkim plenumom na kojem mogu ravnopravno sudjelovati svi zainteresirani za stanje u visokom obrazovanju (studenti Filozofskog, Učiteljskog i ostalih fakulteta, profesori, zaposlenici fakulteta, svi građani).

Raspravljalo se o nacrtu novog Zakona o Sveučilištima i Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata te su odabrani moderator i zapisničar za idući plenum.

Idući plenum održat će se u utorak, 8. prosinca 2009. u 19 sati u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta.

Prijedloge za dnevni red možete poslati na studenti.osijek[at]gmail.com.

Svi su pozvani!

osjeckistudenti @ 08:04 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 29, 2009
Studentska inicijativa poziva sve kolege i zainteresiranu javnost da se odazovu i 1. prosinca u 19 sati u svečanoj dvorani (soba broj 60, drugi kat) Filozofskog fakulteta Osijek sazovu PLENUM.

Plenum, kao diretnodemokratsko tijelo, omogućava svim zainteresiranima za pojedini problem da o istom izraze svoje mišljenje i donesu zajednički stav. Legitimitet crpi iz volje svojih sudionika za dobrobiti cijele zajednice. Za razliku od predstavničkodemokratskih tijela, nije strogo ustrojen što mu omogućava prilagođavanje bilo kojoj novonastaloj situaciji. Odluke Plenuma čvršće su od odluka predstavničkih tijela po tome što zahtjevaju od sudionika Plenuma da se informiraju o svim relevantnim činjenicama te zbog toga što nisu podložne utjecaju različitih interesnih grupa.

ZA MENE, ZA TEBE, ZA NAS - JEDAN SVIJET, JEDNA BORBA!
osjeckistudenti @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Na užas uzgajatelja socijalne tuposti, hrvatski studenti nastavljaju svoju pobunu protiv trgovine ljudskim pravom na obrazovanje. Blokadu fakulteta, baš kao i proljetos, korporacijski mediji prate s agresivnim prezirom prema meritumu prosvjeda. Jutarnji list s naslovne stranice ogromnim slovima vrišti "Prestanite terorizirati one koji žele učiti!", tvrdeći da upravo to pobunjenim studentima poručuju profesori. Naravno, ni u jednom tekstu u Jutarnjem nećete pronaći da je ijedan profesor spomenuo teror, ali to proizvođačima naslova nije važno.

Oni i dalje računaju da ničim ne mogu uvrijediti inteligenciju svojih preostalih konzumenata i da su ovi za svojih sedam kuna dobili poštenu dnevnu porciju pujdanja.

Večernji list se potrudio da svoje čitatelje uvjeri kako je besmislena ne samo studentska pobuna nego i sam čin studiranja. Pozivajući se na "mnoge stručnjake" – jasno: neimenovane – Večernjak postavlja pitanje "Treba li Hrvatskoj 20 posto visokoobrazovanih?". Odgovor se prepušta poreznim obveznicima, a oni, jelte, "teško da žele izdvajati novac za obrazovanje onih koje nakon diplome čeka burza rada".

Ako netko još misli da studenti imaju razloga za prosvjed, razuvjerit će ga pismo Večernjakova čitatelja koji je izračunao da su veći troškovi školarca u osnovnoj ili srednjoj školi negoli oni redovitog studenta. Jer da bijedni školski gablec od kriške kruha premazane paštetom zapada 3 i pol kune, dok se studenti za 4 kune i 40 lipa nažnjopaju juhe, mesa, priloga, salate i kolača. I još se bune.

Može li hrvatska javnost ponuditi još mizerniji odgovor na studentske zahtjeve od ovog uvjeravanja djece da su za njihovu tanku užinu krivi siti i nezahvalni studenti? Bojim se da može. I da ćemo ga čuti kada u obranu socijalne tuposti progovore zaštitari.

Predrag Lucić
preneseno iz Novog lista, objavljeno u četvrtak 26. studenog 2009.
osjeckistudenti @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 27, 2009
Poštovani predstavnici medija,

Jučer, 25.11., na 39. zasjedanju Plenuma FFRi-a izglasan je nastavak blokade Fakulteta u sljedećih 24 sata. Ovu konferenciju sazivamo kako bi se osvrnuli na provedeno anketno istraživanje studentskog mijenja vezanog za akcije Inicijative, koje se odvijalo od ponedjeljka u 10 sati do srijede u 12 sati) i na incidente koji su se dogodili na Fakultetu u vremenu blokade.

Prvi problem izjašnjavanja leži u tome što nije formuliran, strukturiran i izveden po pravilima referenduma, a Uprava ga smatra referendumom čiji su rezultati obvezujući. Zbog toga ga Plenum smatra ilegalnim, a njegove rezultate eventualno savjetodavnima. Formulacija pitanja: (Pročitati listić!) U formulaciji je sporna „blokada djelatnosti Fakulteta“ jer u djelatnost spadaju nastava, kolokviji i ispiti, ali i administracija, fotokopiraonica, knjižnica itd., a Inicijativa se zalaže samo za blokadu nastavnog procesa. Takvom strukturom upita ostvaruje se psihološki pritisak na studente koji glasaju jer se insinuira i blokada ispita, za koje je ovaj tjedan predviđen kao izvanredni ispitni tjedan. Plenum smatra kako takva manipulacija biračkim tijelom nije sukladna pravilima referenduma, niti se njezini rezultati onda smiju smatrati obvezujućima.

U samoj formulaciji listića može se uočiti nedostatak jer je opcija „suzdržan“ izostavljena. Nedostatak te opcije nam je bitan jer je samo provođenje izjašnjavanja dovelo studente pred gotov čin, a nisu imali sve potrebne informacije da bi se opredijelili za ili protiv.

Dodatni psihološki pritisak očituje se u tempiranju dolaska zaštitara na Fakultet u prijepodnevnim satima. Legitimiranje studenata pri ulasku na Fakultet, što nije svakodnevna pojava, neizbježno je utjecalo na studente koji su potom izlazili na ilegalni referendum.

Nikako ne možemo izbjeći i situaciju u kojoj pročelnici Odsjeka, koji su morali promatrati provedbu izjašnjavanja, sugeriraju studentima, ukoliko se slože s blokadom, da mogu izgubiti semestar, a time i godinu. Spominjanje gubljenja godine u trenutku kada se studenti moraju odlučiti da li se slažu s blokadom nastave izravno je manipuliranje njihovim glasom.

Problemi same tehničke provedbe brojni su, te dodatno dovode sumnju nad referendum, njegovu legalnost, i dodatno ojačavaju našu tvrdnju da se radi o ilegalnom referendumu.

Naputci provedbe izjašnjavanja su tvrdili da se ono mora provesti na nastavi, a ukoliko je ona blokirana studenti moraju doći glasati u urede Odsjeka. Ilegalni referendum u slučajevima mnogih odsjeka proveden je u vrijeme kada se regularna nastava uobičajeno održava, te su tada, kao što smo već rekli, mnogi profesori utjecali na studente i na ishod glasovanja. Bilo u učionicama, tajništvima odsjeka, pa čak, u slučaju nekih odsjeka, na hodnicima, tajnost glasovanja nije osigurana – studenti su bili prinuđeni ispunjavati ilegalni referendum pred službenicima svojih odsjeka. Nepostojanje jasno definiranih i ujednačenih pravila provedbe omogućeno je da ona bude još jedna od metoda manipuliranja.

Ilegalni referendum započet je u ponedjeljak, 23. studenog, u jutarnjim satima, kada blokada cijelog fakulteta još nije bila na snazi, već samo u centralnoj predavaonici 210 gornje zgrade fakulteta. Ne možemo se složiti s tempiranjem uprave fakulteta, jer je referendum započet tek onda kada se blokadu moglo anticipirati, tj. kada je fakultetu prijetilo izvanredno stanje i u kojim se uvjetima regularno glasovanje ne može provesti, posebice uzevši u obzir da se mnogi studenti koji sudjeluju u blokadi nisu bili u mogućnosti izjasniti ovim putem. O referendumu, za kojeg uprava smatra da ocrtava javno studentsko mnijenje, nije bilo ni riječi do potencijalne blokade u ponedjeljak ujutro. Zbog toga je Plenum prinuđen sumnjati u regularnost planiranja i provedbe referenduma. U dvanaest sati u srijedu 25.11.2009. izjašnjavanje je završeno.

V.d. dekana Branko Rafajac nije studentima javno obznanio rezultate izjašnjavanja, koje je sam inicirao. Umjesto putem oglasne ploče ili internetske stranice fakulteta, v.d. dekana je obavijestio medije. Čak i putem medija nismo uspjeli saznati konkretne brojke, već je na plenum došla predstavnica SZFFRI (čiji su članovi nadgledali referendum) te iznijela neslužbene rezultate.

Neslužbeni rezultati:
Ukupan broj studenata: 1492
Broj studenata s pravom glasa: 1199
Studenti bez prava glasa: 293 (apsolventi)
Ukupan broj nastavničkog tijela: 104
Ukupan broj glasova: 921 (867 studenata i 54 profesora)
Za blokadu djelatnosti Fakulteta: 352
Protiv blokade djelatnosti Fakulteta: 493
Nevažećih listića: 19
Broj Odsjeka čiji su studenti za blokadu djelatnosti Fakulteta: 6
Broj Odsjeka čiji su studenti protiv blokade djelatnosti Fakulteta: 4

Iz takvih rezultata uočavaju se sitne nepravilnosti. Zbrajanjem glasova za, protiv i nevažećih listića vidljivo je da nekoliko listića nedostaje, ali brojka je zanemariva. S druge strane šest Odsjeka, čiji su studenti podržali blokadu, čine većinu svih Odsjeka (ukupno 10), ali njihovi studenti su u manjem broju pristupili izjašnjavanju. Također, Plenum je sugerirao da se studenti ne odazovu referendumu, nudeći argumente za njegovu ilegalnost, te pružajući mogućnost informiranja te izjašnjavanja izravnim demokratskim putem na Plenumu.

Neki profesori Fakulteta nisu olako prihvatili blokadu nastave te su pokušali održati svoja predavanja. Redari Inicijative uglavnom su uspješno blokirali te pokušaje, ali u tri slučaja došlo je do neugodnih situacija. U prvom slučaju profesor je redaricu pokušao fizički istjerati iz učionice, pri čemu je nastavnim pomagalom, šestarom udario redaricu dva puta po ruci. Drugom prilikom jednoj je redarici otuđen privatni mobitel dok je pokušavala blokirati nastavni proces. Profesor, kod kojega se mobitel trenutno nalazi, nadalje odbija vratiti privatnu studentičinu imovinu.

Prilikom trećeg slučaja došlo je i do ozbiljnijih posljedica. Usprkos blokadi nastavnog procesa jedna profesorica pokušala je održati predavanje u zakazanom terminu. Nakon početnog razgovora s profesoricom utvrđeno je da postoje objektivne okolnosti zbog kojih se nastava tog kolegija treba održati. Redari Inicijative ponudili su da se predavanje proglasi alternativnim te premjesti u prostoriju za održavanje alternativne nastave. Obzirom da je profesorica odbila ponuđenu alternativu, redari su bili primorani odlukom Plenuma blokirati tu nastavu. Nažalost takva situacija je dovela do toga da je profesorici pozlilo, na što su redari Inicijative profesorici ponudili pomoć. Ubrzo nakon samog incidenta došla je i Hitna pomoć, a profesoričino stanje se stabiliziralo.

Ne možemo izbjeći i osvrt na izjave ministra Fuchsa u kojima tvrdi da „će samo prva godina biti besplatna, a ostale će se analizirati prema »osvojenim« ECTS bodovima”, kao i na izjavu da je prihvatio prijedloge Plenuma FFZG za izmjene Nacrta Zakona o Sveučilištima. Prema prvoj izjavi ministar Fuchs pokazuje da nema nikakvu namjeru ukloniti komercijalne principe iz visokog obrazovanja. Plaćanje pojedinog ECTS boda je krajnja komercijalizacija zbog toga što ti bodovi predstavljaju opterećenost studenta na pojedinom kolegiju, time i znanje koje se treba usvojiti. Iz takve premise zaključuje se da se znanje segmentira na apstraktne ECTS bodove, koji se potom naplaćuju.

Druga izjava na koju se referiramo sumnjiva je iz razloga što se predsjednik Povjerenstva koje radi na Nacrtu, prof. Puhovski u ponedjeljak javno očitovao kako nema primjerak Nacrta. Ukoliko predsjednik Povjerenstva nema uvid u Nacrt, a ministar izjavljuje kako je prihvatio studentske prigovore, prinuđeni smo zaključiti kako se Nacrt stvara iznimno netransparentno. Sukladno tome možemo očekivati da će se Nacrt proslijediti Saboru i Saborskim odborima na čitanje bez javne rasprave. Plenum FFRi smatra kako takvo postupanje nije na razini jedne demokratski uređene zemlje i ovim putem zahtjeva (!) javnu raspravu o Nacrtu Zakona o Sveučilištima.
osjeckistudenti @ 10:14 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 26, 2009
Pozivamo Vas na radionicu - "Besplatno obrazovanje - aktualni studentski cilj".

Radionicu će održati Zdravko Popović, student FFZG-a.

Ukoliko ste zainteresirani, pridružite nam se u četvrtak, 26.11.2009., u 12 h u prostorijama udruge Druga scena, Sunčana 8 (S.co. bar).
osjeckistudenti @ 01:36 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, studeni 21, 2009

Nije važno jesi li student ili ne, dođi i izreci svoje mišljanje !!!

Inicijativa studenata Filozofskog fakulteta Osijek, uz potporu Dekanata fakulteta i Studentskog zbora, organizira tribinu "Zašto studentski aktivizam"

Tribina će biti održana 25.11.2009. (srijeda), s početkom u 15.45 h, na Filozofskom fakultetu u dvorani br. 53.

Cilj tribine je pokazati nužnost studentskog aktivizma i njegovu ulogu u vremenu općedruštvene krize i reforme visokog obrazovanja.

Tribina je koncipirana tako da kroz tri uvodna izlaganja sudionici dobiju uvid u to što je studentski aktivizam, zašto je potreban i na koje načine studenti mogu biti aktivni. Nakon uvodnih izlaganja bit će otvorena rasprava u kojoj se nadamo sudjelovanju svih posjetitelja.

Moderator tribine: Goran Tanacković Faletar, asistent na Katedri za hrvatski jezik i jezikoslovlje Filozofskog fakulteta Osijek

Uvodna izlaganja:

1. izv. prof. dr. sc, Branimir Belaj, Uvođenje novih znanstvenih trendova u akademsku zajednicu
2. Luka Matić, student FFOS, Kritička misao i djelatnost su uvjet slobodne akademske zajednice
3. Zdravko Popović, student FFZG, Direktna demokracija - aktualna metoda studentskog aktivizma

U četvrtak, 26. 11., Zdravko Popović će održati i radionicu na temu "Besplatno obrazovanje - aktualni studentski cilj".

Nadamo se kako će ova tribina biti prva u nizu sličnih koje će otvoriti i na našem Sveučilištu prostor slobodnog izražavanja stavova.

Radujemo se prilici da ugostimo sve zainteresirane, bili studenti ili ne, i pozivamo Vas da sudjelujete u raspravi i kažete koje su vaše želje, potrebe i problemi!


Dođi, Poslušaj, Raspravaljaj!

Reci što te muči! Zatraži rješenje!osjeckistudenti @ 15:36 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 8, 2009
Pozivamo

sve zainteresirane za borbu za besplatno obrazovanje da se priključe radnom vikendu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

od 23. do 25. listopada 2009.


Sastanak je zamišljen kao niz tematskih radnih grupa za međuplenumsku suradnju koje će moderirati studenti iz različitih gradova. Prijedloge tema o kojima želite raspravljati na radnim grupama možete slati na halo.blokada[at]gmail.com.

Kako se radi o obliku radne grupe koja nije u mogućnosti donositi obvezujuće odluke, izglasavanje delegata nije potrebno, a organizatori se nadaju što većem odazivu svih zainteresiranih. Žalimo što ne možemo osigurati prijevoz do Zagreba, ali nudimo besplatan smještaj. S ciljem uspješnije organizacije molimo vas da potvrdite dolazak tjedan dana unaprijed.

Rok za predaju tema i prijavu broja sudionika je 17. listopad 2009. Dnevni red, materijali za pripremu uoči sastanka i dogovori o smještaju bit će objavljeni dva dana kasnije, 19. listopada.

Nadamo se vašem dolasku!
                                                                                                                                                                                                                        
Plenum FF
osjeckistudenti @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 7, 2009
Osječki studenti, okupljeni u inicijativi za besplatno visoko obrazovanje, ovim putem žele izraziti solidarnost i podršku mlađim kolegama iz Vukovara u njihovim nastojanjima da se izbore za besplatan gradski prijevoz. Usprkos tome što živimo u državi poremećenih prioriteta, gdje zanemarivanje društvene jednakosti i vrijednosti obrazovnog procesa postaje svakodnevna praksa, vjerujemo kako učenici iz primjerice Klise ili Šarengrada imaju pravo na besplatan prijevoz do škole, kao i njihovi kolege iz Vukovara.
Činjenica da netko iz područja od posebne državne skrbi mora izdvojiti gotovo 900 kuna mjesečno kako bi na vrijeme stigao/la do školske klupe protivi se logici zdravog razuma. Dovoljno je bilo povlačenje odluke o distribuciji besplatnih udžbenika pod izlikom recesije, čime je sintagma društvo znanja izgubila gotovo svaki smisao.
Divimo se vašoj ustrajnosti i entuzijazmu koji je nerijetko nedostajao nama samima u srednjoškolskim danima. Iskreno se nadamo kako će vaši zahtjevi biti ispunjeni.

Jedan svijet, jedna borba!

Osječki studenti
osjeckistudenti @ 22:37 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 29, 2009
Poštovane kolegice i kolege,

želimo Vam ovim pismom izraziti potpunu podršku u protestu protiv Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata.
Smatramo da sama ideja pravilnika nije u skladu s jednakopravnošću svih članova akademske zajednice, jer studente stavlja u podređen položaj. Profesori, koji ionako imaju veoma veliku moć, jer su u poziciji da studenta ruše na ispitu (iako bi pravilno primjenjena Bolonjska deklaracija trebala i ovome stati na kraj), ovakvim bi pravilnikom dobili formalno definirane instrumente represije. Ne možemo se, stoga, ne zapitati gdje će nestati sloboda govora i misli, a s njima i nezavisnost djelovanja sveučilišta i studenata.
Stoga Vam se pridružujemo u borbi za fundamentalno pravo čovjeka na slobodu izražavanja!

U Puli, 29. rujna 2009.

NSI Pula

osjeckistudenti @ 14:08 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 28, 2009
Ovim pismom želimo iskazati punu podršku udruzi Zelena Akcija i
njezinom predsjedniku Tomislavu Tomaševiću, koji su se našli u
nezavidnoj situaciji kada ih je Ministarstvo zaštite okoliša,
prostornog uređenja i graditeljstva optužilo za nezakonito odlaganje
opasnog otpada. Jasno izražavamo stav da je optužni prijedlog koji je
Ministarstvo podnijelo protiv Zelene Akcije i Tomislava Tomaševića kao
odgovorne osobe manifestacija naravi političke elite, koja želi
ugasiti svaki izraz slobode misli, govora i djelovanja u onim
slojevima hrvatskog društva koji se usude proturječiti joj. Još jednom
podsjećamo da na jednako monstruozan način Rektorat Sveučilišta Josipa
Jurja Strossmayera pokušava ugušiti iste te slobode među studentima
Sveučilišta, a pogotovo među onim studentima koji su se ujedinili u
borbi za besplatno obrazovanje.

Uz kolege aktiviste Zelene Akcije stajemo iz solidarnosti, ali i
iz zahvalnosti što su od početaka studentske borbe za besplatno visoko
obrazovanje stali uz nas i jasno nam i nedvosmisleno iskazali svoju
podršku.

Ne možemo se oteti dojmu da postoji kampanja hrvatske političke
elite kojoj je jedina svrha razjedinjavanje građanskih aktivista u
posebno teškom vremenu za naše društvo. Rezultat je te kampanje
zadržavanje pozicija nadmoći trenutačne političke elite. Ta kampanja
uključuje utjecanje na uređivačku politiku pojedinih medijskih kuća,
zastrašivanje aktivista fašističkim stegovnim pravilnicima te, u
konačnici, gušenje slobode misli, govora i djelovanja na način
podnošenja prijava nadležnim sudovima na osnovu nečijeg perverznog
shvaćanja stvarnosti i hrvatskih zakona.

Za kraj želimo poručiti hrvatskoj političkoj eliti da se mane
ćorava posla jer su naši ideali, za razliku od njihovih sitnih
interesa, vječna kategorija!

Jedan svijet - jedna borba!

Osječki studenti ujedinjeni u inicijativu za besplatno obrazovanje

e-mail: studenti.osijek@gmail.com
osjeckistudenti @ 15:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 14, 2009
Značajni reformator i predsjednik SAD-a s početka 20. stoljeća Thomas Woodrow Wilson jednom prigodom je izjavio: "Povijest slobode je povijest ograničenja moći vladajućih".

Danas se mi, osječki studenti ujedinjeni u inicijativu za besplatno visoko obrazovanje, nalazimo u nezavidnoj situaciji kada vapimo za pomoć i podršku javnosti, kako osječke, tako i cjelokupne hrvatske. Moramo upozoriti da je iz Rektorata osječkog Sveučilišta izašao prijedlog Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata s krajnje monstruoznim odredbama, takvima koje moraju biti neprihvatljive svakom društvu koje pretendira nazivati se demokratskim i pluralističkim.


Nastali studentski pokret posvećen je borbi za promjenu društvenih odnosa u korist onih koji u našem društvu privređuju, donose napredak i govore jezikom slobode. Ovim bi Pravilnikom takav pokret bio nepravedno šikaniran, obezvrijeđen i gurnut na margine društva (kazneno progonjen).

Ovaj, prije svega, intelektualistički pokret, kulminaciju je doživio tijekom studentskog preuzimanja kontrole nad dvadesetak fakulteta, na šest od sedam hrvatskih sveučilišta.

Promatrajući odredbe Pravilnika u svjetlu posljednjih društvenih zbivanja, ne možemo kao njegovu svrhu prepoznati ništa osim preuzimanja kontrole nad kritičkom mišlju i djelovanjem osječkih i hrvatskih studenata sa strane sustava kojeg studenti kritički propitkuju.

Međutim, ne želimo ulaziti u načelne rasprave, nego javnosti jasno predočiti sporne točke ovog prijedloga i naše prigovore istima nastale nakon konzultacija s pravnim stručnjacima.

  1. Stegovni sud, čije je postojanje predviđeno Pravilnikom, u svojoj osnovi nekompetentan je suditi, jer veći je dio povreda obveza preuzet iz Kaznenog zakona.                                                                                                       Može li sud sastavljen od osoba koje nisu pravne struke odlučiti o nečijoj krivnji?
  2. Davanje mogućnosti stegovnom sudu fakulteta da protiv studenta izriče privremene (do okončanja postupka) stegovne mjere znači pretpostavku krivnje. Jedno od temeljnih pravnih načela prema Ustavu Republike Hrvatske (čl. 28.), načelo je nedužnosti. U kaznenom se postupku mjere zadržavanja (pritvor) izriču protiv osumnjičenika kada postoji opravdana sumnja da bi osumnjičenik mogao bijegom izbjeći suđenje, utjecati na svjedoke ili mijenjati/uništiti dokazni materijal.                                                                                                                                                     Može li Sveučilište donositi pravilnike koji su u direktnoj koliziji s Ustavom?
  3. Članak 7., stavak (5) predloženog Pravilnika uvodi verbalni delikt protiv časti i ugleda Sveučilišta, iako po Kaznenom zakonu Republike Hrvatske (čl. 203.) nema osnove za kazneno gonjenje zbog povrede časti i ugleda, ako to nije bila svrha javnog nastupa.
    Podsjeća li i vas ovo na neke od starih represivnih režima?
Za kraj, pozivamo studente, medije i ostatak hrvatske javnosti da stane u obranu prava na slobodu misli. Vapimo da branite nas, a molimo da ustanete u obranu budućnosti sebe i svih koji vam nešto znače. Kako se danas spremaju napasti nas, tako će jednog dana napasti i vas, jer mi smo krivi što se ne pokoravamo ničijim sitnim političkim, ekonomskim i kriminalnim interesima, nego se usuđujemo jasno zatražiti promjenu!


Jedan svijet, jedna borba!

Osječki studenti i studentice

Osijek, 14. rujna 2009.

osjeckistudenti @ 21:59 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Odvoji nekoliko minuta kako bi ovo pročitao/la, radi se o položaju svih studenata na Sveučilištu, pa tako i tebe!

U ovom tekstu donosimo neke primjedbe na sporne članke prijedlog Pravilnika koje su nastale nakon konzultacija s pravnim stručnjacima. 


Članak 6.

Lakšom povredom obveza i neispunjavanja obveza smatra se: 

1. opetovano neopravdano zakašnjavanje na nastavu ili nedopušteno napuštanje nastave
Ovaj stavak pretpostavlja redovito pohađanje . Na pojedinim znanstveno – nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama nema tehničkih mogućnosti za uredno i kvalitetno pohađanje nastave svih studenata. Ako se ne pretpostavlja redovito pohađanje nastave, onda je apsurdno da se kažnjava zakašnjavanje ili nedopušteno napuštanje, ali ne i nedolazak na nastavu. 
2. ometanje izvođenja nastave i rada na Sveučilištu odnosno sastavnici Sveučilišta,
3. oštećenje prostorija, opreme i namještaja u zgradi Sveučilišta ili sastavnice Sveučilišta i ostalim prostorima u kojima se izvodi nastava,
4. nedolično ponašanje u zgradi Sveučilišta ili sastavnice Sveučilišta koje narušava ugled Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta,
5. nedopušteno pružanje i primanje pomoći na ispitu, kao i upotreba nedopuštenih pomagala,
6. nedolično ponašanje prema nastavnicima, studentima i zaposlenicima u zgradi Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta i na drugim mjestima gdje se izvodi nastava
7. neovlašteno instaliranje programa bez znanja za to ovlaštene osobe
8. neovlašteno brisanje podataka s računala bitnih za njegov rad, ili brisanje nastavnih materijala s istih
Stavak 7. i 8. su nepotrebni. To su kaznena djela Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa, ili sustava ( čl. 223. kaznenog zakona)
9. skidanje s interneta bilo kakovog pornografskog materijala (filmovi, slike)
10. skidanje ukradenih kopija legalnih licenciranih programa s interneta
11. korištenje računala Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta za igranje tzv. igrica.
12. korištenje tuđeg elektroničkog identiteta ili davanje na korištenje tuđeg elektroničkog identiteta drugim osobama 

Članak 7. 
Težom povredom obveza i neispunjavanja obveza smatra se:

1. nepoštivanje ustroja studija, općih akata i odluka nadležnih tijela Sveučilišta i sastavnica Sveučilišta
2. neovlašteno korištenje indeksa
3. krivotvorenje potpisa nastavnika u indeksu, dokumenata i isprava (uvjerenja i potvrdnica) te namjerno uništavanje ili oštećivanja indeksa ili drugih isprava bez obzira da li to predstavlja zakonom utvrđeno kazneno djelo ili ne  
Nepotrebno, to su kaznena djela protiv vjerodostojnosti isprava ( glava 23. čl 311- čl 315)
4. teško narušavanje izvođenje nastave na Sveučilištu i na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta. 
Koja je razlika između teškog narušavanja izvođenja nastave i ometanja izvođenja nastave ( čl 6 st. 2 Pravilnika ). O razlici očito odlučuje dekan ( čl. 13. st 1. ). Kako? Diskrecijskom ocjenom, znači procjenom. Postavlja se pitanje kompetentnosti pojedinih dekana , jer velika je razlika u kazni između lakših i težih povreda obveze.
5. Istupi u javnosti kojima se grubo narušava ugled Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta iznošenjem neistina o radu Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta.
Da li to znači da su bilo kakvi istupi u javnosti kojima se grubo narušava ugled, osnova za pokretanje postupka? Ako je osoba bila u zabludi? Ako se istupalo u javnosti sa ciljem na ukazivanje na određene probleme, a narušavanje ugleda je neželjena posljedica , a ne cilj? U kaznenom zakonu nema protupravnosti kaznenih djela protiv časti i ugleda, osim ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se radi o ponašanju koje je imalo cilj samo škoditi nečijoj časti ili ugledu ( čl. 203).
Da li se vođenjem stegovnog postupka na temelju članka 6. stavka 5. Pravilnika čini kazneno djelo Povrede slobode izražavanja misli (čl 107. Kaznenog zakona) ?
6. neovlašteno raspolaganje imovinom Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta, njezino otuđenje ili oštećenje učinjeno s namjerom ili iz krajnje nepažnje
Nepotrebno, postoje kaznena djela Oduzimanje tuđe pokretne stvari ( čl. 221.) i Uništenje i oštećenje tuđe stvari ( čl. 222.)
7. nasilničko ponašanje prema studentima, nastavnicima i ostalom osoblju sastavnice Sveučilišta,
8. svako uznemiravanje ili spolno uznemiravanje studenata, nastavnika i ostalog osoblja sastavnice Sveučilišta,
9. svaka vrsta diskriminacije na temelju rasne, nacionalne ili etičke pripadnosti, spola ili seksualne orijentacije te svakog drugog temelja za zabranu diskriminacije i zaposlenika i studenta Sveučilišta odnosno sastavnica Sveučilišta
10. poticanje i organiziranje nereda s ciljem narušavanja urednog ustrojavanja i izvedbe nastave,
11. uporaba alkohola i opojnih droga,
12. opetovano neprijavljivanje odgode ispita u predviđenom roku.
Razumljivo neispunjavanje obveze zbog tehničkih poteškoća nastalih uslijed toga. Možda bi se isti učinak postigao ( pogotovo na početku primjene Pravilnika ) ako bi ta povreda predstavljala lakšu povredu obveze ( kazna : opomena , ukor).
13. sve radnje koje predstavljaju kazneno djelo u smislu Kaznenog zakona,
Većina lakih i teških povreda obveza predstavljaju kazneno djelo.
14. fizičko otvaranje računala, krađa ili zamjena komponenti unutar istog, 
15. pokušaj provale u sigurnosni sustav sastavnice Sveučilišta (Internet),
Kazneno djelo Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava (čl. 223)
16. provala i pokušaj provale u vanjska (udaljena) računala koristeći postojeću internetsku infrastrukturu sastavnice Sveučilišta.
17. ponavljanje lakših povreda obveza više od 2 puta u roku od dvije godine 

Privremene stegovne mjere
Članak 10.


1. Studentu protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede obveza Stegovni sud može, po službenoj dužnosti, izreći privremenu stegovnu mjeru do okončanja stegovnog postupka.
Nije u redu da sud koji odlučuje o odgovornosti studenta, tijekom postupka izreći privremenu stegovnu mjeru. Time se pretpostavlja krivnja.
2. Privremene stegovne mjere jesu jedna od zabrana:
- upisa ponavljanja godine studija,
- upisa u višu godinu studija,
- polaganja ispita,
- pohađanja nastave.
U potpunosti su neprimjerene . U kaznenom postupku postoji mjera zadržavanja kojoj je cilj spriječiti bijeg osumnjičenika, utjecanje na svjedoke, mijenjanje / uništenje dokaza itd. koja je funkcija privremenih stegovnih mjera?
3. Na odluku Stegovnog suda o donošenju privremene stegovne mjere žalba nije dopuštena.

V. STEGOVNI SUD ZA STUDENTE I VISOKI STEGOVNI SUD ZA STUDENTE
Članak 11.

1. Na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta osniva se Stegovni sud za studente ( u daljnjem tekstu: Stegovni sud) .
2. Stegovni sud ima predsjednika i dva člana od kojih je jedan student. Predsjednika i jednog člana te njihove zamjenike iz reda nastavnika imenuje i razrješava Stručno vijeće znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, a jednog člana i zamjenika iz reda studenata imenuje i razrješava Studentski zbor znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
3. Predsjednik Stegovnog suda je nastavnik.
4. Mandat članova i zamjenika članova Stegovnog suda traje dvije godine.
Pitanje stručnosti Stegovnog suda za studente. Problem je što studentima sude nastavnici , a nastavnicima nastavnici.


VII.2 Izvršenje i evidencija odluka Stegovnog suda
Članak 26.


1. Izvršenje pravomoćnih i konačnih odluka o stegovnoj odgovornosti provodi prodekan za nastavu/zamjenik pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
2. O izrečenim stegovnim mjerama vodi se posebna evidencija u Uredu za studente.
3. Pravo uvida u evidenciju, uz odobrenje prodekana za nastavu/zamjenika pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, ima osoba koja zato dokaže pravni interes.
Što je dokazivanje pravnog interesa? U procesnom pravu to znači da osoba mora opravdati odnosno dokazati da time štiti neko pravo ili traži neko pravo koje mu po zakonu pripada.Koja osoba bi imala pravo uvida u evidenciju odluka Stegovnog suda osim dekana ( zbog čl 7, st, 17 ) i studenta čija je stegovna odgovornost utvrđena?


VIII. ZASTARA STEGOVNOG POSTUPKA
Članak 27.

1. Postupak zbog povrede obveza i neispunjavanja obveza studenta ne može se pokrenuti ako je proteklo dvanaest (12) mjeseci od dana kada je povreda učinjena.

2. Zastara postupka nastaje u svakom slučaju kad proteknu dvije (2) godine od dana kada je povreda obveza i neispunjavanje obveza učinjena.

3. Ako je učinjeno kazneno djelo, zastara nastupa kada i zastara kaznenog djela.


Cijeli ovaj članak nema smisla jer je rok za pisanu prijavu 3 dana od počinjene povrede tj. saznanja za povredu ( čl. 13 st .2 ). Nakon toga u roku od 9 dana od primitka prijave , dekan mora dostaviti prijavu za pokretanje stegovnog postupka i odluku o pokretanju stegovnog postupka Stegovnom sudu ( čl. 14. st. 3. ). Ako je dan kratki rok za prijavu zbog čega je stavljen relativno dugačak rok zastare? Da li ima smisla pokretati stegovni postupak 10 tj. 18 mjeseci nakon povrede obveze i neispunjavanje obveze?


osjeckistudenti @ 21:58 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Na temelju članka  88. stavka 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“ br. . 123/03., 198/03., 105/04., 174/04. i 46/07.) i članka 167. i 208. stavka 2. podstavka 11. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na ________ redovitoj sjednici u akademskoj 2008/2009. godini, pod _________ točkom dnevnog reda, održanoj dana _______ 2009.godine donio je 

P R A V I L N I K
o stegovnoj odgovornosti studenata
Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
(nacrt prijedloga)


I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (u daljnjem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se stegovna odgovornost studenata na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, vrste povreda dužnosti i neispunjavanja obveza, stegovne mjere, sastav, način imenovanja i ovlasti Stegovnog suda za studente i Visokog stegovnog suda za studente, provedba stegovnog postupka, žalbenog postupka te druga pitanja vezana za stegovnu odgovornost.
(2) Studenti sveučilišnih i stručnih studija na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (u daljnjem tekstu: Sveučilište), sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Statutu Sveučilišta, statutima i pravilnicima sastavnica Sveučilišta, podliježu stegovnoj odgovornosti.II. STEGOVNA ODGOVORNOST

Članak 2.
Studenti su dužni ispunjavati obveze utvrđene člankom 88. stavkom 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, člankom 156. stavkom 1. Statuta Sveučilišta te statutima i pravilnicima sastavnica Sveučilišta te drugim općim aktima sastavnica Sveučilišta.


Članak 3.

Stegovna odgovornost, u smislu ovoga Pravilnika, jest odgovornost studenata za povredu obveza i  neispunjavanja obveza i zbog grubog narušavanja ugleda Sveučilišta i sastavnica Sveučilišta.

Članak 4.

(1) Studenti mogu zbog povrede obveza i neispunjavanja obveza te grubog narušavanja ugleda Sveučilišta i sastavnica Sveučilišta, odgovarati pred Stegovnim sudom za studente (u daljnjem tekstu: Stegovni sud).
(2) Studenti stegovno mogu odgovarati u skladu sa Statutom Sveučilišta samo za djelo koje je u vrijeme počinjenja ovim Pravilnikom bilo predviđeno kao stegovno djelo i za koje je predviđena stegovna mjera.


II.1. Vrste povreda obveza i neispunjavanja obveza

Članak 5.
Povrede obveza i neispunjavanja obveza  mogu biti lakše i teže.II.2. Lakše povrede obveza i neispunjavanja obveza

Članak 6.

Lakšom povredom obveza i neispunjavanja obveza smatra se:
1. opetovano neopravdano zakašnjavanje na nastavu ili nedopušteno napuštanje nastave
2. ometanje izvođenja nastave i rada na Sveučilištu odnosno sastavnici Sveučilišta,
3. oštećenje prostorija, opreme i namještaja u zgradi Sveučilišta ili sastavnice Sveučilišta i ostalim prostorima u kojima se izvodi nastava,
4. nedolično ponašanje u zgradi Sveučilišta ili sastavnice Sveučilišta koje narušava ugled Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta,
5. nedopušteno pružanje i primanje pomoći na ispitu, kao i upotreba nedopuštenih pomagala,
6. nedolično ponašanje prema nastavnicima, studentima i zaposlenicima u zgradi Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta i na drugim mjestima gdje se izvodi nastava
7. neovlašteno instaliranje programa bez znanja za to ovlaštene osobe
8. neovlašteno brisanje podataka s računala bitnih za njegov rad, ili brisanje nastavnih materijala s istih
9. skidanje s interneta bilo kakovog pornografskog materijala (filmovi, slike)
10. skidanje ukradenih kopija legalnih licenciranih programa s interneta
11. korištenje računala Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta za igranje tzv. igrica.
12. korištenje tuđeg elektroničkog identiteta ili davanje na korištenje tuđeg elektroničkog identiteta drugim osobama


II.3. Teže povrede obveza i neispunjavanja obveza

Članak 7.

Težom povredom obveza i neispunjavanja obveza smatra se:
1. nepoštivanje ustroja studija, općih akata i odluka nadležnih tijela Sveučilišta i sastavnica Sveučilišta
2. neovlašteno korištenje indeksa
3. krivotvorenje potpisa nastavnika u indeksu, dokumenata i isprava (uvjerenja i potvrdnica) te namjerno uništavanje ili oštećivanja indeksa ili drugih isprava bez obzira da li to predstavlja zakonom utvrđeno kazneno djelo ili ne,
4. teško narušavanje izvođenje nastave na Sveučilištu i na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta
5. istupi u javnosti kojima se grubo narušava ugled Sveučilišta odnosno  sastavnice Sveučilišta iznošenjem neistina o radu Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta
6. neovlašteno raspolaganje imovinom Sveučilišta odnosno sastavnice Sveučilišta, njezino otuđenje ili oštećenje učinjeno s namjerom ili iz krajnje nepažnje
7. nasilničko ponašanje prema studentima, nastavnicima i ostalom osoblju sastavnice Sveučilišta,
8. svako uznemiravanje ili spolno uznemiravanje studenata, nastavnika i ostalog osoblja sastavnice Sveučilišta,
9. svaka vrsta diskriminacije na temelju rasne, nacionalne ili etičke pripadnosti, spola ili seksualne orijentacije te svakog drugog temelja za zabranu diskriminacije i zaposlenika i studenta Sveučilišta odnosno sastavnica Sveučilišta
10. poticanje i organiziranje nereda s ciljem narušavanja urednog ustrojavanja i izvedbe nastave,
11. uporaba alkohola i opojnih droga,
12. opetovano neprijavljivanje odgode ispita u predviđenom roku.
13. sve radnje koje predstavljaju kazneno djelo u smislu Kaznenog zakona,
14. fizičko otvaranje računala, krađa ili zamjena komponenti unutar istog,
15. pokušaj provale u sigurnosni sustav sastavnice Sveučilišta (Internet),
16. provala i pokušaj provale u vanjska (udaljena) računala koristeći postojeću internetsku infrastrukturu sastavnice Sveučilišta.
17. ponavljanje lakših povreda obveza više od 2 puta u roku od dvije godineIII STEGOVNE MJERE ZA POVREDU OBVEZA I NEISPUNJAVANJA OBVEZA

Članak 8.

(1) Za lakše povrede obveza i neispunjavanja obveza iz članka 6. ovog Pravilnika, za slučaj utvrđene stegovne odgovornosti može se izreći stegovna mjera (u daljnjem tekstu: mjera):
- opomena
- ukor
(2) Mjera iz stavka 1. ovog članka je mjera kojom se student upozorava na poštivanje ustroja studija i ispunjavanja obveza u skladu sa Zakonom, Statutom Sveučilišta te statutima i pravilnicima sastavnica Sveučilišta. 


Članak 9.

(1) Za teže povrede obveze i neispunjavanja obveza iz članka 7. ovog Pravilnika  za slučaj utvrđene stegovne odgovornosti može se izreći stegovna mjera:
- zabrana polaganja ispita
- privremeno isključenje sa studija
- isključenje sa studija
(2) Mjera zabrane polaganja ispita ne može biti duža od šest (6) mjeseci računajući od dana izricanja te mjere.
(3) Mjera privremenog isključenja sa studija ne može biti duža od dvije godine računajući od dana izricanja te mjere.
(4) Ukoliko student počini više težih povreda obveza i neispunjavanja obveza za koje se vodi jedan stegovni postupak, ne izriče se stegovna mjera za svaku pojedinu povredu, već se izriče jedinstvena stegovna mjera.
(5) Za imovinu koju je student otuđio ili oštetio s namjerom ili iz krajnje nepažnje student materijalno odgovora. IV. PRIVREMENE STEGOVNE MJERE

Članak 10.
(1) Studentu protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede obveza Stegovni sud može, po službenoj dužnosti,  izreći privremenu stegovnu mjeru do okončanja stegovnog postupka.
(2) Privremene stegovne  mjere jesu jedna od zabrana:
- upisa ponavljanja godine studija,
- upisa u višu godinu studija,
- polaganja ispita,
- pohađanja nastave.
(3) Na odluku Stegovnog suda o donošenju privremene stegovne mjere žalba nije dopuštena.


V. STEGOVNI SUD ZA STUDENTE I VISOKI STEGOVNI SUD ZA STUDENTE

Članak 11.

(1) Na  znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama  Sveučilišta osniva se Stegovni sud za studente ( u daljnjem tekstu: Stegovni sud) .
(2) Stegovni sud ima predsjednika i dva člana od kojih je jedan student. Predsjednika i jednog člana te njihove zamjenike iz reda nastavnika imenuje i razrješava Stručno vijeće znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, a jednog člana i zamjenika iz reda studenata imenuje i razrješava Studentski zbor znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(3) Predsjednik Stegovnog suda je nastavnik.
(4)  Mandat članova i zamjenika članova Stegovnog suda traje dvije godine.


Članak 12.

(1) Na znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim sastavnicama  Sveučilišta osniva se Visoki stegovni sud za studente (u daljnjme tekstu: Visoki stegovni sud).
(2) Visoki stegovni sud čine po položaju prodekan za nastavu/zamjenik pročelnika, prodekan za znanost/pomoćnik pročelnika i predsjednik Studentskog zbora znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(3) Predsjednik Visokog stegovnog suda je prodekan za nastavu/zamjenik pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(4) Administrativne poslove Stegovnog suda i Visokog stegovnog suda obavlja Tajništvo znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.


VI. STEGOVNI POSTUPAK
Članak 13.


(1) Postupak zbog povrede obveza i neispunjavanja obveza studenta pokreće dekan/pročelnik znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta,  na temelju pisane i urudžbirane prijave.
(2) Pisanu prijavu može podnijeti svaki nastavnik ili suradnik, student ili druga osoba koja ima opravdani pravni interes odmah nakon učinjene povrede odnosno saznanja za povredu, a najkasnije u roku od tri (3) dana.
(3) Iznimno, prijava se može podnijeti i usmeno, u slučaju hitnosti, ako postoji opasnost od nastanka štete uz obvezu da se ista dostavi u pisanom obliku u roku od tri (3) dana od dana podnošenja usmene prijave.
(4) Pisana prijava uzet će se u obzir ako sadrži:
• činjenično obrazloženje
• navođenje mjesta, vremena i načina na koji je povreda obveza i neispunjavanja obveza učinjena
• dokaze o povredi obveza i neispunjavanju obveza


VI.1. Pokretanje postupka
Članak 14.


(1) Pisanu prijavu za pokretanje postupka zbog povrede obveza i neispunjavanja obveza dostavlja se studentu koji se može očitovati na tu prijavu u roku od tri (3) dana od primitka prijave.
(2) Dekan/pročelnik znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta obvezan je u roku od tri (3) dana nakon proteka roka za očitovanje studenta odlučiti o osnovanosti prijave.
(3) Dekan/pročelnik znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta obvezan je u daljnjem roku od tri (3) dana nakon donošenja svoje odluke o osnovanosti prijave dostaviti prijavu za pokretanje  stegovnog postupka i odluku o pokretanju stegovnog postupka Stegovnom sudu.
Članak 15.


(1) Odluka o pokretanju stegovnog postupka sadrži:
1. podatke o studentu protiv kojeg je pokrenut postupak
2. činjenični opis povrede obveza i neispunjavanja obveza
3. pravnu oznaku
4. prijedlog dokaza koje treba izvesti u postupku
5. obrazloženje
6. prijedlog za izricanje stegovne mjere sukladno ovom Pravilniku
7. drugo potrebno za uredno vođenje postupka.
(2) Na odluku o pokretanju stegovnog postupka žalba nije dopuštena.
(3) Stegovni sud će održati raspravu u roku od petnaest (15) dana od dana primitka odluke dekana/pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta o pokretanju stegovnog postupka.


VI.2 Dostava poziva
Članak 16.


(1) Predsjednik Stegovnog suda putem poziva određuje vrijeme i mjesto rasprave.
(2) Uz poziv za raspravu upućenom studentu protiv kojega je pokrenut stegovni postupak mora biti priložena odluka o pokretanju stegovnog postupka.
(3) Poziv za raspravu upućen studentu protiv kojega je pokrenut stegovni postupak mora sadržavati uputu o pravu na pozivanje studentskog pravobranitelja koji može prisustvovati raspravi pred Stegovnim sudom.
(4) Dostava poziva za raspravu studentu obavlja se osobnom predajom putem Ureda za studente znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta ili slanjem na adresu boravišta ili prebivališta preporučenom poštanskom pošiljkom. Ukoliko student odbije primiti poziv i potpisati dostavnicu, o tome će službenici Ureda za studente sačiniti službenu zabilješku i izvijestiti Stegovni sud.
(5) U slučaju da se poziv za raspravu studentu ne može uručiti putem pošte, dostava se obavlja oglašivanjem na oglasnoj ploči znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, pa se nakon proteka roka od osam (8) dana od dana oglašavanja smatra da je dostava obavljena uredno.


Članak 17.

(1) Pozivi za raspravu dostavljaju se studentu protiv kojeg je pokrenut stegovni postupak, dekanu/pročelniku znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, članovima Stegovnog suda, studentskom pravobranitelju, predloženim svjedocima te zainteresiranoj osobi na temelju čije prijave je postupak pokrenut.
(2) Poziv za raspravu mora se dostaviti sudionicima najmanje osam (8) dana prije održavanja rasprave, a u iznimno hitnim slučajevima sukladno odluci Stegovnog suda najmanje tri (3) dana prije održavanja rasprave.


VI. 3 Rasprava

Članak 18.

(1) Stegovni sud provodi postupak u obliku rasprave.
(2) Prije početka rasprave predsjednik Stegovnog suda utvrđuje tko je prisutan na raspravi. Odluku o ispunjenosti svih potrebnih pretpostavki za održavanje rasprave i hoće li rasprava biti javna ili tajna, donose članovi Stegovnog suda konsenzusom.
(3) Ako student protiv kojeg se provodi stegovni postupak ne dođe na raspravu, iako mu je poziv uredno dostavljen, a nije pisanim putem zatražio odgodu, rasprava se može održati i u njegovoj odsutnosti.
(4) Ako student nije bio uredno pozvan, predsjednik Stegovnog suda saziva novu raspravu.


Članak 19.

(1) Rasprava pred Stegovnim sudom počinje čitanjem bitnog dijela odluke o pokretanju stegovnog postupka.
(2) Predsjednik Stegovnog suda poziva studenta protiv kojeg se provodi stegovni postupak da se izjasni o navodima iz odluke i iznese činjenice relevantne za utvrđivanje okolnosti slučaja.
(3) Predsjednik Stegovnog suda priopćit će studentu protiv kojeg se provodi stegovni postupak da nije dužan izjasniti se o navodima iz odluke, niti izlagati o činjenicama.
(4) Za vrijeme dok student protiv kojeg se provodi stegovni postupak daje iskaz, raspravi mogu prisustvovati studentski pravobranitelj te osoba izabrana od strane studenta protiv kojeg se vodi postupak.


VI. 4 Raspravni zapisnik
Članak 20.


(1) O raspravi pred Stegovnim sudom vodi se zapisnik.
(2) Zapisnik Stegovnog suda sadrži provedbu postupka, podatke o svim činjenicama te odluku Stegovnog suda.
(3) Zapisnik Stegovnog suda potpisuju predsjednik i članovi Stegovnog suda.


VI.5 Odluka Stegovnog suda

Članak 21.

(1) Ako predsjednik Stegovnog suda nakon završenih izlaganja ne odredi potrebu utvrđivanja još nekih činjenice koje bi bile relevantne za predmetni slučaj, objavit će da je rasprava zaključena.
(2) Nakon toga Stegovni sud se povlači na vijećanje i glasovanje radi donošenja odluke.
(3) Stegovni sud donosi odluku natpolovičnom većinom glasova članova Stegovnog suda.
(4) Predsjednik Stegovnog suda obvezan je, odmah nakon glasovanja, javno objaviti odluku Stegovnog suda.


Članak 22.

(1) Stegovni sud može donijeti jednu od odluka:
• o oslobađanju od stegovne odgovornosti
• o obustavi stegovnog postupka
• o stegovnoj mjeri propisanoj ovim Pravilnikom
(2) Odluku o oslobađanju od stegovne odgovornosti Stegovni sud može donijeti:
- ako povreda obveza i neispunjavanja obveza zbog koje je pokrenut postupak nije predviđena zakonom, ovim Pravilnikom ili drugim općim ili pojedinačnim aktom Sveučilišta ili znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta
- ako nije dokazano da je povreda obveza i neispunjavanja obveza učinjena.
(3) Odluku o obustavi stegovnog postupka Stegovni sud može donijeti:
- kada je nastupila zastara za vođenje postupka, a prigovor zastare je istakao student protiv kojeg se provodi postupak ili
- ako nastupi neka druga okolnost temeljem koje daljnje vođenje postupka postaje bespredmetno.


 

 

Članak 23.

(1) Pisani otpravak odluke Stegovnog suda dostavlja se u roku od osam (8) dana nakon javne objave odluke Stegovnog suda studentu osobnom predajom na znanstveno-nastavnoj i umjetničko-nastavnoj sastavnici Sveučilišta ili na adresu prebivališta preporučenom pošiljkom.
(2) Odluka Stegovnog suda dostavlja se dekanu/pročelniku znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta i Studentskom zboru znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta  u roku utvrđenom u stavku 1. ovoga članka.
(3) Stegovni sud može odlučiti da se odluka Stegovnog suda, ako smatra da zato postoje opravdani razlozi dostavi Sveučilištu, drugoj sastavnici Sveučilišta, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi.
(3) Odluka  Stegovnog suda mora obvezno sadržavati obrazloženje o svim okolnostima i razlozima koji su odlučujući za donošenje odluke.
(4) Odluka o stegovnoj mjeri pohranjuje se u dosje studenta i vodi se u posebnoj evidenciji.


Članak 24.

U slučaju da student izbjegava dostavu odluke, dostava se obavlja oglašavanjem odluke Stegovnog suda na oglasnoj ploči znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta i protekom osam (8) dana od dana oglašavanja smatra se da je dostava obavljena uredno.


VII. ŽALBENI POSTUPAK I IZVRŠENJE ODLUKA

VII. 1 Žalbeni postupak

Članak 25.

(1) Protiv odluke Stegovnog suda o stegovnoj mjeri  može se uložiti žalba, u roku od osam (8) dana od dana prijema iste.
(2) Žalbu može podnijeti student protiv koga je izrečena odluka o stegovnoj mjeri i dekan/pročelnik znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(3) Pravodobno izjavljena žalba odgađa izvršenje odluke.
(4) Žalba se podnosi pisano Visokom stegovnom sudu znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(5) Visoki stegovni sud znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta dužan je u roku od petnaest (15) dana od dana prijema žalbe riješiti žalbu, izvanraspravno.
(6) Rješavajući žalbu Visoki stegovni sud može odlučiti da:
- žalbu odbaci ukoliko je podnijeta protekom roka za podnošenje žalbe,
- odluku Stegovnog suda potvrdi ili
- odluku Stegovnog suda preinači.
(7) Odluka Visokog stegovnog suda je konačna i protiv nje se ne može uložiti žalba.


VII.2 Izvršenje i evidencija odluka Stegovnog suda

Članak 26.

(1) Izvršenje pravomoćnih i konačnih odluka o stegovnoj odgovornosti provodi prodekan za nastavu/zamjenik pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta.
(2) O izrečenim stegovnim mjerama vodi se posebna evidencija u Uredu za studente.
(3) Pravo uvida u evidenciju, uz odobrenje prodekana za nastavu/zamjenika pročelnika znanstveno-nastavne i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta, ima osoba koja zato dokaže pravni interes.
VIII. ZASTARA STEGOVNOG POSTUPKA


Članak 27.

(1) Postupak zbog povrede obveza i neispunjavanja obveza studenta ne može se pokrenuti ako je proteklo dvanaest (12) mjeseci od dana kada je povreda učinjena.
(2) Zastara postupka nastaje u svakom slučaju kad proteknu dvije (2) godine od dana kada je povreda obveza i neispunjavanje obveza učinjena.
(3) Ako je učinjeno kazneno djelo, zastara nastupa kada i zastara kaznenog djela.IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 28.

(1) Ovaj Pravilnik donosi Senat Sveučilišta, uz prethodno mišljenje Odbora za statutarna i pravna pitanja.
(2) Izmjene i dopune ovog Pravilnika donose se na istovjetan način na koji je donesen Pravilnik.
Članak 29.


Navođenje imenica student, prodekan, studentski pravobranitelj i sl. u muškom rodu u ovom Pravilniku ne može se ni u kojem smislu  tumačiti kao osnova za spolnu/rodnu diskriminaciju ili privilegiranje.
Članak 30.


Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči Sveučilišta i primjenjuje se od akademske 2009/2010. godine na sve studente sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta.

                                                                                    REKTORICA

                                                                                       Prof. dr. sc. dr.h.c. Gordana Kralik

Ovaj Pravilnik objavljen je na oglasnoj ploči Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dana __________ 2009. godine i stupio je na snagu dana _______ 2009. godine

                                                                                                             Glavna tajnica

                                                                                      Zdenka Barišić, mag. iur.

Klasa:
Ur.broj:


 

osjeckistudenti @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
I dalje čekamo...
  • Prosvjedi za besplatno visoko obrazovanje nisu prestali! Uključi se i ti, riječ je o tvojoj budućnosti i budućnosti tvoje djece!
Index.hr
Nema zapisa.